Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποψηφιότητες
Οι Λέσχες LIONS είναι clubs. Αυτό σημαίνει πως, για γίνει κανείς Μέλος, πρέπει να του απευθυνθεί πρόσκληση από κάποιο ήδη Μέλος. Η διαδικασία που ακολουθείται μετά την αποδοχή της πρόσκλησης είναι απλή: Το υποψήφιο μέλος παρακολουθεί τις Ολομέλειες και τις δράσεις της Λέσχης για ένα εξάμηνο και κατόπιν, και εφόσον το επιθυμεί ακόμη, γίνεται μέλος της Λέσχης.

Η Λέσχη LIONS Πατρών «Αρέθας Πατρεύς» συνεδριάζει τακτικά κάθε δεύτερη Τετάρτη στις 8:30 μ.μ.. Οι συνεδρίες είναι «ανοικτές» σε όλους τους Lions, τους φίλους της Λέσχης και τους προσκεκλημένους επισκέπτες.

Για όποιον ενδιαφέρεται για το λαϊονισμό εν γένει και για τη Λέσχη «Αρέθας» ιδιαιτέρως υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας και περαιτέρω ενημέρωσης.
Ταχυδρομικά: Τ.Θ. 3074, Τ.Κ. 260 05, ΠΑΤΡΑ
Με SMS στο τηλέφωνο: 6909/572-210
Με e-mail: arethaspatreus@gmail.com

Αίτηση Βοήθειας
Οι ανωτέρω διευθύνσεις ισχύουν και για την περίπτωση που κάποιο φυσικό πρόσωπο ή φορέας της πόλης χρειαστεί βοήθεια πάσης φύσεως, ή επιθυμεί να φέρει εις γνώσιν της Λέσχης κάποιο πρόβλημα σε κοινωνικό, τοπικό ή ευρύτερο επίπεδο. Η Λέσχη είναι ανοικτή σε προτάσεις, ιδέες, προβληματισμούς. Άλλωστε σύνθημά μας είναι το: ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ !

ΣΥΧΝΑ ΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι οι Λάιονς;

Η παγκοσμίως μεγαλύτερη μη Κυβερνητική εθελοντική οργάνωση παροχής υπηρεσιών στον συνάνθρωπο.


Έχουν σχέση με το Ρόταρυ;

Όχι. Πρόκειται για διαφορετικές οργανώσεις. Το Ρόταρυ είναι μια παρόμοιου χαρακτήρα οργάνωση, παλαιότερη από τους Λάιονς, αλλά σαφώς μικρότερη, ίσως συντηρητικότερη και σίγουρα με άλλη δομή και φιλοσοφία.


Είναι μυστικιστική, θρησκευτική ή παραθρησκευτική οργάνωση;

Ο Λάιονς δεν έχουν μυστικά, δεν ασχολούνται με θρησκευτικά ή θεολογικά ζητήματα, δεν ανήκουν ως οργάνωση σε κάποια θρησκεία. Είναι διεθνής κοινωνική οργάνωση. Προτρέπουν τα μέλη τους να θρησκεύονται και να είναι καλοί πατριώτες, αλλά ταυτόχρονα στις Ολομέλειές τους αποφεύγουν συνειδητά πολιτικές, κομματικές ή θρησκευτικές συζητήσεις, σεβόμενοι τα επί μέρους “πιστεύω” των μελών τους.


Είναι προθάλαμος της Μασωνίας;

Αν κάποιος θελήσει να γίνει Μασώνος, δεν θα έρθει στους Λάιονς, θα πάει στη Μασωνία. Μασώνοι ίσως υπάρχουν και στους Λάιονς, όπως ίσως και σε κάθε οργάνωση, σύλλογο, εταιρεία, ή γενικώς οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι, όπως ακριβώς κανείς μπορεί να εντοπίσει παντού ψηλούς, κοντούς, ξανθούς, μελαχροινούς, άσπρους ή μαύρους. Οι Λάιονς δεν ζητούν πιστοποιητικό Μασωνικότητας από τα υποψήφια μέλη τους, ώστε να γνωρίζουν μια πιθανή τέτοια ιδιότητα ενός υποψηφίου. Οι Λάιονς ως οργάνωση δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη Μασωνία.


Είναι αθεϊστική οργάνωση;

Για να γίνει κανείς Λάιον πρέπει να είναι άτομο πιστό. Μη θρησκευόμενοι δεν γίνονται δεκτοί στην οργάνωση. Η έννοια της προσφοράς απευθύνεται σε άτομα συνειδητοποιημένα και ευαίσθητα. Τέτοια είναι αυτά που πιστεύουν στις αξίες της οικογένειας, της θρησκείας και της πατρίδας.


Είναι μια διεθνιστική, εβραιοκινούμενη αμερικανιά;

Οι Λάιονς είναι διεθνής οργάνωση, αλλά δεν έχει στόχο την εγκαθίδρυση “μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης”. Ο ιδρυτής της οργάνωσης δεν ήταν Εβραίος, ούτε σιωνιστής. Παράλληλα όμως αρκετοί Εβραίοι είναι μέλη των Λεσχών μας σε όλο τον Κόσμο, όπως ακριβώς και αρκετοί Άγγλοι, αρκετοί Έλληνες, αρκετοί Τούρκοι. Τέλος, η οργάνωση μπορεί να γεννήθηκε και να αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά, από τη στιγμή που επεκτάθηκε σε περισσότερες από 200 χώρες, απέκτησε το χρώμα, τα χαρακτηριστικά κάθε μίας από αυτές.


Γιατί κρατάνε τους υποψήφιους έξη μήνες πριν τους κάνουν μέλη;

Πρώτον για να νιώθει κανείς ότι δεν έγινε “εύκολα” Λάιον. Δεύτερον, για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι καλό και ο υποψήφιος να δει, αν του ταιριάζει η πρακτική του λαϊονισμού, αλλά και ο χαρακτήρας της Λέσχης στην οποία ετοιμάζεται να γίνει μέλος. Ταυτόχρονα και η Λέσχη γνωρίζει τον υποψήφιο και αξιολογεί τη διάθεσή του να ανταποκριθεί στο προνόμιο του να είναι κανείς μέλος της οργάνωσής μας.


Κυβερνήτες, Ζώνες, Θέματα, δεν ηχούν περίεργα όλα αυτά;

Καθόλου! Είναι μετάφραση στην πλούσια γλώσσα μας των αντίστοιχων αγγλικών όρων Governors, Zones, Districts.


Πού πάνε τα λεφτά που δίνουμε στους Λάιονς;

Κάθε ευρώ που δίνουμε στην οργάνωσή μας αξιοποιείται με απόλυτη διαφάνεια. Σε όλη την οργάνωση τα ταμεία χωρίζονται σε διοικήσεως, με έσοδα από συνδρομές για παράδειγμα, και σε δραστηριοτήτων, με έσοδα από δράσεις, τα οποία πάνε όλα στο έργο μας. Οι Λάιονς προσφάτως ανακηρύχθηκαν από τους Financial Times ως η οργάνωση με τα πλέον διαφανή οικονομικά παγκοσμίως. Παράλληλα μέσω του λαϊονικού Ιδρύματος [L.C.I.F.] χρήματα στέλνονται παντού, όπου Λέσχες πραγματοποιούν έργο με μελέτες και πρόγραμμα.


Εγώ μπορώ να γίνω μέλος;

Ασφαλώς! Ζήτησε από κάποιον Λάιον, γνωστό σου, να σε καλέσει σε κάποια δράση μας [π.χ. δεντροφύτευση, επίσκεψη στο άσυλο ανιάτων, συγκέντρωση σκελετών γυαλιών]. Αν σου αρέσει η παρέα μας, μπορείς να έρθεις σε κάποια συνεστίασή μας και αργότερα σε κάποια Ολομέλεια. Αν περνάς καλά μαζί μας, μπορείς να συμπληρώσεις μία αίτηση εισδοχής, οπότε πλέον θα είσαι υποψήφιο μέλος. Αν όλα πάνε καλά, εντός έξη μηνών θα είσαι πια ένας από μας. Αν ενδιαφέρεσαι για τη Λέσχη “Αρέθας Πατρεύς”, πρέπει να σε ενημερώσουμε πως είμαστε ανδρώα Λέσχη. Υπάρχουν όμως και μεικτές Λέσχες για όποιον ενδιαφέρεται.


Οι Λάιονς είναι πλούσιοι;

Οι Λάιονς δεν είναι φτωχοί. Τα μέλη μας είναι εργαζόμενοι συμπολίτες μας. Έχουμε την άποψη πως για να βοηθήσει κανείς το συνάνθρωπο δεν πρέπει κατά τεκμήριο να έχει ο ίδιος ανάγκη βοηθείας. Άλλωστε είναι τόσο έντονες και συχνές οι δραστηριότητες μιας Λέσχης, που τα μέλη είναι συνεχώς “με το χέρι στην τσέπη”. Πάντως, κατά την υποβολή αίτησης εισδοχής δεν ζητούμε από τους υποψηφίους εκκαθαριστικό σημείωμα…


Μπορώ να είμαι στο Ρόταρυ και στους Λάιονς ταυτόχρονα;

Κανονικά όχι. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς από την οργάνωση. Κανείς δεν μπορεί να ασχολείται ταυτόχρονα με δύο συναφείς οργανώσεις. Οι δράσεις είναι τόσο πολλές, που στο τέλος ο άνθρωπος μοιράζεται και κουράζεται. Οι Λάιονς είναι υπεραρκετοί από μόνοι τους να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο ενός ανθρώπου.


Γιατί η Λέσχη Αρέθας έχει μόνο άντρες μέλη;

Πριν τη Λέσχη τα μέλη αποτελούσαν μια συντροφιά. Αυτή η συντροφιά συνεχίζεται πια μέσα από τους Λάιονς. Είναι άλλωστε γνωστό πως μεταξύ ανδρών αναπτύσσονται στενότεροι και ειλικρινέστεροι δεσμοί φιλίας, οι οποίοι στηρίζονται στην αμοιβαία κατανόηση και στην αμεσότητα της επικοινωνίας μεταξύ ανδρών. Άλλωστε δεν αποκλείεται κάποτε να γίνει δεκτή και κάποια σύζυγος μέλους, οπότε το μονοπώλιο θα σπάσει…


Γιατί τα μέλη αποκαλούνται Λάιονς μεταξύ τους;

Πρώτον γιατί είμαστε περήφανοι που είμαστε Λάιονς και δεύτερον για να νιώσουμε μέλη της παγκόσμιας συντροφιάς μας.


Τα μέλη αλληλοϋποστηρίζονται;

Σαφώς! Το ίδιο συμβαίνει μεταξύ φίλων ή ακόμη και γνωστών παντού. Η αλληλοβοήθεια, από τα πιο απλά προβλήματα μέχρι τα πιο σύνθετα, είναι αποτέλεσμα, απαιτούμενο ή και ζητούμενο της κοινωνικής συναναστροφής. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Λάιονς, οι οποίοι έχουν κοινά βιώματα με χιλιάδες άλλους Λάιονς από όλο τον Κόσμο. Το δέσιμο και η εκτίμηση μεταξύ των μελών είναι δεδομένα, αλλά και απαιτούμενα. Ασφαλώς κάποιο μέλος με παραβατική συμπεριφορά δεν μπορεί να περιμένει συμπαράσταση και βοήθεια προς την κατεύθυνση της συγκάλυψης των πράξεών του. Τέτοιοι άνθρωποι δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στο κίνημά μας.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Οι LIONS ιδρύθηκαν στις 7 Ιουνίου 1917 στο Illinois της Αμερικής από τον ασφαλιστή Melvin Jones.

Σε ηλικία 38 ετών, o Jones, ήταν γραμματέας ενός επιστημονικού κύκλου κάποιας Λέσχης. Διαπίστωσε ότι και στην πόλη του, αλλά και σε άλλες πόλεις, υπήρχαν διάφορες οργανώσεις με την ανοικτή κοινωνική φιλοσοφία της αλληλοβοήθειας και φιλανθρωπίας, προσφοράς υπηρεσιών και έργων ευποιίας. Έτσι συνέλαβε και άρχισε να προωθεί την ιδέα να συνενωθούν όλες αυτές οι Λέσχες σε μια μεγάλη Διεθνή Οργάνωση με επιρροή και κύρος.

Ο MELVIN JONES γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1879 στην Αριζόνα των Η.Π..Α. και πέθανε το 1961 σε ηλικία 82 ετών. Το όνειρο του Ιδρυτού MELVIN JONES ήταν να συνενώσει διάφορες ανεξάρτητες λέσχες σε μια ισχυρή και με διεθνή επιρροή οργάνωση για να υπηρετείται η ανθρωπότητα. Το όνειρο αυτό, το κοινοποίησε στους επικεφαλής διάφορων ανεξάρτητων ομάδων σε μια συγκέντρωση στο Σικάγο του ILLINOIS στις 7 Ιουνίου 1917. Από τη συγκέντρωση αυτή προήλθε μια πρόσκληση για το ετήσιο συνέδριο της Οργάνωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8-10 Οκτωβρίου 1917 στο Ντάλας του Τέξας με τη συμμετοχή 23 λεσχών. Οι 36 αντιπρόσωποι των 23 Λεσχών που συμμετείχαν στο Συνέδριο απετέλεσαν τον πυρήνα της Οργάνωσής μας και εξέλεξαν τον 1ο Διεθνή Πρόεδρο, τον Dr. WILLAM P. WOODS.

Στο Θέμα 117 ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ η πρώτη Λέσχη ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1954 στην Αθήνα με 34 Μέλη και Πρόεδρο τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων, L.Κωνσταντίνο Νικολόπουλο. Αναγνωρίστηκε ως σωματείο με την υπ’ αριθμ. 37/11.1.1955 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την 1695 από 6.5.1955 καταχώρηση στο βιβλίο Ανεγνωρισμένων Σωματείων. Η απονομή του Ιδρυτικού Καταστατικού Χάρτη από τους Διεθνείς Λάιονς έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 1955 στό ξενοδοχείο της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ από τον ίδιο τον τότε Διεθνή Πρόεδρο ΜΟΝΡΟΕ ΝΙΟΥΤΕ.

Στην Πάτρα μαρτυρίες πρώην Κυβερνητών κάνουν λόγο για δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες να ιδρυθεί Λέσχη. Η πρώτη θα πρέπει να τοποθετηθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και επί Κυβερνήτου τότε † L.Τάκη Γεωργίου (1974-1975) από την Κύπρο, μετέπειτα Διεθνούς Συμβούλου των LIONS. Η δεύτερη μια δεκαετία αργότερα στα μέσα του ’80 (10 Αυγούστου 1984), επί Κυβερνήτου L.Γιαννάκη Χρυσοστομή (1984-1985), οπότε η Λέσχη με εκλεκτά ιδρυτικά μέλη, εν οις και τον μετέπειτα δήμαρχο Πατρέων L.Ευάγγελο Φλωράτο, «έζησε» με δυσκολία για χρονικό διάστημα πλέον του έτους και μετά διαλύθηκε.

Τον Φεβρουάριο του 2002, κατόπιν εξάμηνης γνωριμίας με τη Λέσχη, εισήλθε στη Λέσχη LIONS Ιωαννίνων – «ΣΕΛΛΟΙ» ως μέλος ένας Πατρινός, ο L.Μαγκαφάς. Ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα ο αδελφικός του φίλος L.Παπαδόπουλος στη Λέσχη LIONS Κομοτηνής – «ΟΡΦΕΥΣ». Οι δύο φίλοι υπηρέτησαν τις Λέσχες τους ο πρώτος από τη θέση του Γραμματέως και ο δεύτερος του Ταμία. Βραβεύτηκαν από τις Λέσχες τους και το Θ.117Β για την ευδόκιμο υπηρεσία τους στον λαϊονισμό και αγάπησαν την Οργάνωση. Όποτε βρίσκονταν μαζί αναφέρονταν με θλίψη στο γεγονός της μη ύπαρξης Λέσχης στην Πάτρα. Τότε οραματίστηκαν την ίδρυση μιας δυναμικής και δραστήριας Λέσχης στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, που θα χάριζε κύρος και μεγαλείο στη φήμη του λαϊονισμού στον ελλαδοκυπριακό χώρο.

Το 2006 στο Εθνικό Συνέδριο της Αναβύσσου έγινε η πρώτη προσέγγιση με την εκλεγμένη τότε Κυβερνήτη του Θ.117Α L.Λίτσα Μουσαμά (2006-2007). Η ανταπόκριση από μέρους της ήταν ενθουσιωδώς θετική. Τον Φεβρουάριο του 2007 επιστολές εστάλησαν σχετικά με την πρόθεση ίδρυσης Λέσχης στην Πάτρα με παραλήπτες τους τότε Πρόεδρο Συμβουλίου Κυβερνητών, Κυβερνήτη Θ.117Α, Κυβερνήτη Θ.117Β και Λέσχη LIONS Ιωαννίνων – «ΣΕΛΛΟΙ». Όλοι απάντησαν θετικά, αλλά σε προφορικό επίπεδο.

Το Μάρτιο του 2007 η Λέσχη LIONS Αθηνών - «Πολιτεία» προσέγγισε επιφανή πρόσωπα της πατραϊκής κοινωνίας και με την άδεια της τότε Κυβερνήτου άρχισε να στήνεται μια Λέσχη με μέλη όλων των ηλικιών, αλλά και όλων των κοινωνικών και μορφωτικών επιπέδων. Πρόεδρος της νέας Λέσχης με την επωνυμία Λέσχη LIONS Πατρών [και όχι το εσφαλμένο Λέσχη LIONS «Πάτρα»] προετάθη και εξελέγη παμψηφεί η δημοτική σύμβουλος με τη μείζονα μειοψηφία, ιατρός, L.Δρ.Μαριάννα Σταματιάδου. Η Κυβερνήτις όρισε ταυτόχρονα Guiding Lions της νέας Λέσχης τους Lions Μαγκαφά και Παπαδόπουλο. Η Ιδρυτική Βραδιά της Λέσχης Πατρών, με 45 μέλη, έλαβε χώρα στις 16 Ιουνίου 2007, στο κέντρο «ΚΑΛΥΨΩ» στο Ρίον, με μεγάλη επιτυχία, παρουσία της Κυβερνήτου, του συζύγου της, του Νομάρχου και 180 περίπου συνδαιτυμόνων. Ανάδοχοι της νέας Λέσχης ήταν η Λέσχη «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» από το Θ.117Α και η Λέσχη Ιωαννίνων «ΣΕΛΛΟΙ» από το Θ.117Β.

Τον Φεβρουάριο του 2008 είχε ωριμάσει πλέον η ιδέα της δημιουργίας μιας νέας, ανδρώας αυτή τη φορά, Λέσχης στην τρίτη πόλη της Ελλάδος. Στις 15 Μαρτίου, στο κέντρο ΛΑΓΙΟΣ στην περιοχή της Γλυφάδας Πατρών, έγινε η πρώτη συνάντηση των ιδρυτών της νέας Λέσχης. Στο Εθνικό Συνέδριο της Γλυφάδας, τον Απρίλιο του 2008, εξασφαλίστηκε η καταρχήν άδεια του εκλεγμένου τότε Κυβερνήτου L.Κώστα Γερόιτου (2008-2009), καθώς και μια πρώτη θετική απάντηση από μέρους της αρχαιότερης Λέσχης στην Ελλάδα, της Λέσχης Αθηνών, έτσι ώστε να είναι η ανάδοχος Λέσχη της νέας Λέσχης των Πατρών.

Η νέα Λέσχη, αμιγώς ανδρώα (20 μέλη), με τη διακριτική ονομασία Λέσχη LIONS Πατρών – «ΑΡΕΘΑΣ ΠΑΤΡΕΥΣ», παρέλαβε τον Καταστατικό της Χάρτη από τη μυθική φυσιογνωμία του ελληνικού λαϊονισμού, τον Προηγούμενο Διεθνή Σύμβουλο L.Δημήτρη Καλαντζόπουλο κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής Ιδρυτικής Βραδιάς, που έλαβε χώρα στις 5 Δεκεμβρίου 2008 στο γνωστό πατρινό ξενοδοχείο ASTIR, παρουσία της Βουλευτού Αχαΐας κ. Νατάσσας Ράγιου-Μεντζελοπούλου και των Πολιτευτών κ.κ. Θ.Βασιλείου, πρώην Βουλευτού, και Δ.Τριανταφυλλόπουλου. Ιδρυτικός Πρόεδρος, ο Βυζαντινολόγος, L.Παναγιώτης Μαγκαφάς. Ανάδοχος Λέσχη η Λέσχη LIONS Αθηνών με Πρόεδρο την L.Ντιάνα Παπαλλά-Μπινιώρη και Guiding Lion ο Προηγούμενος Κυβερνήτης Θ.117Α L.Τάκης Αλικανιώτης (2005-2006).

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ 
ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΠΑΤΡΩΝ - "ΑΡΕΘΑΣ ΠΑΤΡΕΥΣ"

L. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΝ. ΜΑΓΚΑΦΑΣ [ΙΔΡΥΤΙΚΟΣ] λ.έ.: 2008-9 και 2009-10

L.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ λ.έ.: 2010-11

L.ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ λ.έ.: 2011-12 (και ήδη εκ νέου εκλεγμένος και για το λ.έ. 2012-13)

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΛΑΪΟΝΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ [Γερμανός]
L. Eberhard J. Wirfs


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ Π.Θ. 117
L.Ρίτα Μαυρίδου
Λέσχη LIONS Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»


ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Θ. 117Α
L. Νικόλαος Σεβρισαριανός
Λέσχη LIONS Κρήτης «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ»


ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Θ.117Α
L. Γεώργιος Αργυρόπουλος
Λέσχη LIONS Αθηνών «ΤΡΙΤΩΝ»


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ IV
L. Καίτη Ράμμου
Λέσχη LIONS Αθηνών «ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ»


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΖΩΝΗΣ 1
L. Νέλλυ Χρυσομάλλη
Λέσχη LIONS Καλαμάτας «ΝΕΣΤΩΡ»

ΔΟΜΗ


Ένωση Λεσχών
Η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών LIONS, όπως μαρτυρεί η ίδια της η ονομασία, είναι ένωση ανεξάρτητων και αυτοδιοικούμενων Λεσχών, οι οποίες λειτουργούν παγκοσμίως στο πνεύμα του λαϊονισμού και ακολουθώντας κοινές λαϊονικές παραδόσεις. Κάθε Λέσχη διοικείται από ετήσιο αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Λέσχης.

Η δομή του λαϊονισμού
Δύο, τρεις ή περισσότερες Λέσχες αποτελούν μια Ζώνη με επικεφαλής ένα Ζωνάρχη ή Πρόεδρο Ζώνης. Δύο ή περισσότερες Ζώνες αποτελούν μια Περιοχή με επικεφαλής έναν Πρόεδρο Περιοχής. Τρείς, τέσσαρες ή περισσότερες Περιοχές αποτελούν ένα Απλούν Θέμα με επικεφαλής ένα Κυβερνήτη. Περισσότερα του ενός Απλά Θέματα [Θ.] συναποτελούν ένα Πολλαπλούν Θέμα [Π.Θ.] με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Κυβερνητών. Ο Ζωνάρχης και ο Πρόεδρος Περιοχής είναι παράδοση να έχουν υπηρετήσει ως Πρόεδροι Λεσχών πριν διορισθούν από τον Κυβερνήτη τους για ένα έτος στο αξίωμά τους. Επίσης ο Κυβερνήτης επικουρείται ή και αναπληρούται από δύο Αντικυβερνήτες. Τέλος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κυβερνητών προέρχεται από τις τάξεις των διατελεσάντων Κυβερνητών και διορίζεται για ένα έτος από τους θητεύοντες Κυβερνήτες. Γενικά τα αξιώματα στο λαϊονισμό είναι ετήσια από παράδοση αλλά και από τους κανονισμούς, με σπάνιες εξαιρέσεις.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν το Π.Θ. 117. Η νότιος Ελλάς και τα νησιά αποτελούν το Θ.117Α με έδρα την Αθήνα, ενώ η βόρειος Ελλάς με την Κύπρο αποτελούν το Θ.117Β με έδρα εναλλάξ τη Θεσσαλονίκη και τη Λευκωσία. Η Λέσχη LIONS Πατρών «Αρέθας Πατρεύς» ανήκει στη Ζώνη ΙΙΙ της Περιοχής ΙV του Θ.117Α.

Οι LIONS Διεθνώς συναντώνται ετησίως με διάφορες ευκαιρίες: τα ετήσια Εθνικά Συνέδρια, τα Ηπειρωτικά Συνέδρια [για παράδειγμα οι Ευρωπαίοι LIONS βρίσκονται κάθε χρόνο στο Europa Forum], το Διεθνές Συνέδριο. Ο τόπος διεξαγωγής αυτών των συναντήσεων είναι κάθε φορά διαφορετικός. Στο Διεθνές Συνέδριο εκπρόσωποι από κάθε Λέσχη του πλανήτη εκλέγουν τους Διεθνείς Συμβούλους [άλλους με ετήσια και άλλους με διετή θητεία]. Αυτοί θα αποτελέσουν το Διεθνές Συμβούλιο των LIONS που προεδρεύεται από τον Διεθνή Πρόεδρο με ετήσια θητεία. Ο ελλαδοκυπριακός λαϊονισμός έχει ως τώρα αναδείξει τρεις Διεθνείς Συμβούλους: τον αείμνηστο L.Τάκη Γεωργίου, τον L.Δημήτρη Καλαντζόπουλο και τον L.Γιώργο «Κόκο» Νικολαΐδη.

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΙΟΝΣ

v Να αποδείξω την πίστη μου στην αξία της επαγγελματικής μου απασχόλησης με εντατική και φιλόπονη επίδοση και προσήλωση, ώστε να αποκτήσω τη φήμη ότι είμαι άξιος εκτίμησης για προσφορές ποιότητας ανωτέρου επιπέδου.

v Να επιδιώκω την επιτυχία και να επιζητώ δίκαιη και λογική ανταμοιβή και όφελος, όπως τα δικαιούνται όλοι. Παράλληλα όμως να μη δέχομαι κανένα κέρδος ή επιτυχία με τίμημα την απώλεια του αυτοσεβασμού μου εξ αιτίας εκτέλεσης αξιόμεμπτων πράξεων και ενεργειών εκ μέρους μου.

v Να θυμάμαι και να μη λησμονώ ότι για να δημιουργήσω και να αναπτύξω την εργασία μου δεν είναι απαραίτητο να καταστρέψω την εργασία κάποιου άλλου. Να είμαι ειλικρινής και τίμιος με όσους συναλλάσσομαι και με τον ίδιο τον εαυτό μου.

v Οποτεδήποτε δημιουργείται αμφιβολία σχετικά με το δίκαιο, τα δικαιώματα και την ηθικότητα της θέσης μου ή των πράξεων μου προς τον συνάνθρωπο, να διαλύω μια τέτοια αμφιβολία εναντίον του εαυτού μου έστω και αντίθετα με το συμφέρον μου.

v Να έχω φιλίες μέχρι τέλος της ζωής μου, αλλά όχι ως μέσο για την ωφέλεια μου. Να πιστεύω ότι η πραγματική φιλία υπάρχει, όχι εξαιτίας των εξυπηρετήσεων που προσφέρει ο ένας στον άλλον. Η αληθινή φιλία δεν επιδιώκει τίποτα, αλλά αποδέχεται εξυπηρετήσεις που προσφέρονται με καλή καρδιά και αφιλοκερδώς.

v Πάντοτε να γνωρίζω, να θυμάμαι και να αναλαμβάνω τις υποχρεώσεις μου ως πολίτης, προς το Έθνος μου, την πατρίδα μου, το Κράτος και την Κοινότητά μου, και να προσφέρω χωρίς παρέκκλιση την πίστη και την νομιμοφροσύνη μου με λόγια και με έργα. Να σέβομαι τους συνανθρώπους μου και όλες τις συμφωνίες μαζί τους. Να τους παραχωρώ, επίσης, ευχάριστα και αφιλοκερδώς το χρόνο, την εργασία και τα μέσα που έχω στη διάθεση μου.

v Να βοηθώ τους συνανθρώπους μου προσφέροντας τη συμπάθειά μου σ' εκείνους που δοκιμάζονται, τη βοήθειά μου στους αδυνάτους και το υστέρημά μου στους φτωχούς.

v Να είμαι επιφυλακτικός και προσεκτικός στις κρίσεις μου και γενναιόδωρος στους επαίνους μου.

v Να δημιουργώ και όχι να καταστρέφω!

ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΛΑΙΟΝΣ

Ø Να δημιουργήσουν, να ενθαρρύνουν και να καταστήσουν γόνιμο το πνεύμα κατανόησης μεταξύ όλων των ανθρώπων της γης, για μελέτη όλων των υπαρχόντων προβλημάτων.

Ø Να προωθήσουν και να προαγάγουν θεωρητικά και στην πράξη τις Αρχές της καλής διακυβέρνησης, της νομιμοφροσύνης και της αγωγής του καλού πολίτη.
Ø Να ενδιαφέρονται και να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική, κοινωνική και ηθική ευημερία της κοινωνίας.

Ø Να συνενώσουν τα Μέλη της Λέσχης και του Θέματος με δεσμούς φιλίας, αγνού συναδελφικού πνεύματος και αμοιβαίας κατανόησης.

Ø Να προσφέρουν χώρο για πλήρη και ελεύθερη συζήτηση όλων των θεμάτων και ζητημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος, εξαιρουμένων πολιτικών και θρησκευτικών θεμάτων για τα οποία δεν επιτρέπονται συζητήσεις.

Ø Να ενθαρρύνουν άτομα που είναι διατεθειμένα να προσφέρουν υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο χωρίς καμιά προσωπική χρηματική ανταμοιβή.

Ø Να ενθαρρύνουν την αποδοτικότητα και να προάγουν σε ψηλή στάθμη και καλύτερα ηθικά πρότυπα τις εμπορικές και επαγγελματικές συναλλαγές σε όλα τα επαγγέλματα, δημόσια έργα και ατομικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ LIONS [ΣΥΝΘΗΜΑ-ΣΚΟΠΟΙ-ΣΤΟΧΟΙ]


Η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών LIONS, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, είναι η μεγαλύτερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση εθελοντικής προσφοράς στον πλανήτη. Βρίσκεται σε περισσότερες από 200 χώρες, αριθμεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο ενεργά μέλη και είναι εκπρόσωπος όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της υφηλίου στην ολομέλεια του Ο.Η.Ε.. Από το 1978 οι Lions είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ από το 1947 έχει εγκαινιασθεί η συνεργασία της Οργάνωσης με τη UNICEF, την UNESCO, την UNEP και την WHO.

Η λέξη L I O N S μπορεί να εκληφθεί και ως ακροστιχίδα της αγγλικής φράσεως Liberty Intelligence Our Nations’ Safety, η οποία μπορεί να αποδοθεί ως: Ελευθερία, Διανόησις, η Ασφάλεια των Εθνών μας.

Σύνθημα των LIONS είναι το γνωστό WE SERVE, ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ. Αυτός είναι ο αληθινός, ουσιαστικός και βαθύτερος σκοπός: η εθελοντική και χωρίς αμοιβή παροχή υπηρεσίας στον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο, τον πεινασμένο, τον ηλικιωμένο, τον τυφλό, τον άνεργο, τον αποπροσανατολισμένο, τον μόνο.

Οι Λάιονς (LIONS), ή επί το ελληνικότερον, οι Λέοντες δραστηριοποιούνται στις κατά τόπους Λέσχες τους με βάση δύο ομάδες προτάσεων ή δύο «δέσμες ιδεών», που έχουν καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες ως «οι Αντικειμενικοί Σκοποί» και «ο Κώδικας Ηθικής» των LIONS.