Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Οι LIONS ιδρύθηκαν στις 7 Ιουνίου 1917 στο Illinois της Αμερικής από τον ασφαλιστή Melvin Jones.

Σε ηλικία 38 ετών, o Jones, ήταν γραμματέας ενός επιστημονικού κύκλου κάποιας Λέσχης. Διαπίστωσε ότι και στην πόλη του, αλλά και σε άλλες πόλεις, υπήρχαν διάφορες οργανώσεις με την ανοικτή κοινωνική φιλοσοφία της αλληλοβοήθειας και φιλανθρωπίας, προσφοράς υπηρεσιών και έργων ευποιίας. Έτσι συνέλαβε και άρχισε να προωθεί την ιδέα να συνενωθούν όλες αυτές οι Λέσχες σε μια μεγάλη Διεθνή Οργάνωση με επιρροή και κύρος.

Ο MELVIN JONES γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1879 στην Αριζόνα των Η.Π..Α. και πέθανε το 1961 σε ηλικία 82 ετών. Το όνειρο του Ιδρυτού MELVIN JONES ήταν να συνενώσει διάφορες ανεξάρτητες λέσχες σε μια ισχυρή και με διεθνή επιρροή οργάνωση για να υπηρετείται η ανθρωπότητα. Το όνειρο αυτό, το κοινοποίησε στους επικεφαλής διάφορων ανεξάρτητων ομάδων σε μια συγκέντρωση στο Σικάγο του ILLINOIS στις 7 Ιουνίου 1917. Από τη συγκέντρωση αυτή προήλθε μια πρόσκληση για το ετήσιο συνέδριο της Οργάνωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8-10 Οκτωβρίου 1917 στο Ντάλας του Τέξας με τη συμμετοχή 23 λεσχών. Οι 36 αντιπρόσωποι των 23 Λεσχών που συμμετείχαν στο Συνέδριο απετέλεσαν τον πυρήνα της Οργάνωσής μας και εξέλεξαν τον 1ο Διεθνή Πρόεδρο, τον Dr. WILLAM P. WOODS.

Στο Θέμα 117 ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ η πρώτη Λέσχη ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1954 στην Αθήνα με 34 Μέλη και Πρόεδρο τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων, L.Κωνσταντίνο Νικολόπουλο. Αναγνωρίστηκε ως σωματείο με την υπ’ αριθμ. 37/11.1.1955 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την 1695 από 6.5.1955 καταχώρηση στο βιβλίο Ανεγνωρισμένων Σωματείων. Η απονομή του Ιδρυτικού Καταστατικού Χάρτη από τους Διεθνείς Λάιονς έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 1955 στό ξενοδοχείο της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ από τον ίδιο τον τότε Διεθνή Πρόεδρο ΜΟΝΡΟΕ ΝΙΟΥΤΕ.

Στην Πάτρα μαρτυρίες πρώην Κυβερνητών κάνουν λόγο για δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες να ιδρυθεί Λέσχη. Η πρώτη θα πρέπει να τοποθετηθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και επί Κυβερνήτου τότε † L.Τάκη Γεωργίου (1974-1975) από την Κύπρο, μετέπειτα Διεθνούς Συμβούλου των LIONS. Η δεύτερη μια δεκαετία αργότερα στα μέσα του ’80 (10 Αυγούστου 1984), επί Κυβερνήτου L.Γιαννάκη Χρυσοστομή (1984-1985), οπότε η Λέσχη με εκλεκτά ιδρυτικά μέλη, εν οις και τον μετέπειτα δήμαρχο Πατρέων L.Ευάγγελο Φλωράτο, «έζησε» με δυσκολία για χρονικό διάστημα πλέον του έτους και μετά διαλύθηκε.

Τον Φεβρουάριο του 2002, κατόπιν εξάμηνης γνωριμίας με τη Λέσχη, εισήλθε στη Λέσχη LIONS Ιωαννίνων – «ΣΕΛΛΟΙ» ως μέλος ένας Πατρινός, ο L.Μαγκαφάς. Ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα ο αδελφικός του φίλος L.Παπαδόπουλος στη Λέσχη LIONS Κομοτηνής – «ΟΡΦΕΥΣ». Οι δύο φίλοι υπηρέτησαν τις Λέσχες τους ο πρώτος από τη θέση του Γραμματέως και ο δεύτερος του Ταμία. Βραβεύτηκαν από τις Λέσχες τους και το Θ.117Β για την ευδόκιμο υπηρεσία τους στον λαϊονισμό και αγάπησαν την Οργάνωση. Όποτε βρίσκονταν μαζί αναφέρονταν με θλίψη στο γεγονός της μη ύπαρξης Λέσχης στην Πάτρα. Τότε οραματίστηκαν την ίδρυση μιας δυναμικής και δραστήριας Λέσχης στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, που θα χάριζε κύρος και μεγαλείο στη φήμη του λαϊονισμού στον ελλαδοκυπριακό χώρο.

Το 2006 στο Εθνικό Συνέδριο της Αναβύσσου έγινε η πρώτη προσέγγιση με την εκλεγμένη τότε Κυβερνήτη του Θ.117Α L.Λίτσα Μουσαμά (2006-2007). Η ανταπόκριση από μέρους της ήταν ενθουσιωδώς θετική. Τον Φεβρουάριο του 2007 επιστολές εστάλησαν σχετικά με την πρόθεση ίδρυσης Λέσχης στην Πάτρα με παραλήπτες τους τότε Πρόεδρο Συμβουλίου Κυβερνητών, Κυβερνήτη Θ.117Α, Κυβερνήτη Θ.117Β και Λέσχη LIONS Ιωαννίνων – «ΣΕΛΛΟΙ». Όλοι απάντησαν θετικά, αλλά σε προφορικό επίπεδο.

Το Μάρτιο του 2007 η Λέσχη LIONS Αθηνών - «Πολιτεία» προσέγγισε επιφανή πρόσωπα της πατραϊκής κοινωνίας και με την άδεια της τότε Κυβερνήτου άρχισε να στήνεται μια Λέσχη με μέλη όλων των ηλικιών, αλλά και όλων των κοινωνικών και μορφωτικών επιπέδων. Πρόεδρος της νέας Λέσχης με την επωνυμία Λέσχη LIONS Πατρών [και όχι το εσφαλμένο Λέσχη LIONS «Πάτρα»] προετάθη και εξελέγη παμψηφεί η δημοτική σύμβουλος με τη μείζονα μειοψηφία, ιατρός, L.Δρ.Μαριάννα Σταματιάδου. Η Κυβερνήτις όρισε ταυτόχρονα Guiding Lions της νέας Λέσχης τους Lions Μαγκαφά και Παπαδόπουλο. Η Ιδρυτική Βραδιά της Λέσχης Πατρών, με 45 μέλη, έλαβε χώρα στις 16 Ιουνίου 2007, στο κέντρο «ΚΑΛΥΨΩ» στο Ρίον, με μεγάλη επιτυχία, παρουσία της Κυβερνήτου, του συζύγου της, του Νομάρχου και 180 περίπου συνδαιτυμόνων. Ανάδοχοι της νέας Λέσχης ήταν η Λέσχη «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» από το Θ.117Α και η Λέσχη Ιωαννίνων «ΣΕΛΛΟΙ» από το Θ.117Β.

Τον Φεβρουάριο του 2008 είχε ωριμάσει πλέον η ιδέα της δημιουργίας μιας νέας, ανδρώας αυτή τη φορά, Λέσχης στην τρίτη πόλη της Ελλάδος. Στις 15 Μαρτίου, στο κέντρο ΛΑΓΙΟΣ στην περιοχή της Γλυφάδας Πατρών, έγινε η πρώτη συνάντηση των ιδρυτών της νέας Λέσχης. Στο Εθνικό Συνέδριο της Γλυφάδας, τον Απρίλιο του 2008, εξασφαλίστηκε η καταρχήν άδεια του εκλεγμένου τότε Κυβερνήτου L.Κώστα Γερόιτου (2008-2009), καθώς και μια πρώτη θετική απάντηση από μέρους της αρχαιότερης Λέσχης στην Ελλάδα, της Λέσχης Αθηνών, έτσι ώστε να είναι η ανάδοχος Λέσχη της νέας Λέσχης των Πατρών.

Η νέα Λέσχη, αμιγώς ανδρώα (20 μέλη), με τη διακριτική ονομασία Λέσχη LIONS Πατρών – «ΑΡΕΘΑΣ ΠΑΤΡΕΥΣ», παρέλαβε τον Καταστατικό της Χάρτη από τη μυθική φυσιογνωμία του ελληνικού λαϊονισμού, τον Προηγούμενο Διεθνή Σύμβουλο L.Δημήτρη Καλαντζόπουλο κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής Ιδρυτικής Βραδιάς, που έλαβε χώρα στις 5 Δεκεμβρίου 2008 στο γνωστό πατρινό ξενοδοχείο ASTIR, παρουσία της Βουλευτού Αχαΐας κ. Νατάσσας Ράγιου-Μεντζελοπούλου και των Πολιτευτών κ.κ. Θ.Βασιλείου, πρώην Βουλευτού, και Δ.Τριανταφυλλόπουλου. Ιδρυτικός Πρόεδρος, ο Βυζαντινολόγος, L.Παναγιώτης Μαγκαφάς. Ανάδοχος Λέσχη η Λέσχη LIONS Αθηνών με Πρόεδρο την L.Ντιάνα Παπαλλά-Μπινιώρη και Guiding Lion ο Προηγούμενος Κυβερνήτης Θ.117Α L.Τάκης Αλικανιώτης (2005-2006).

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ 
ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΠΑΤΡΩΝ - "ΑΡΕΘΑΣ ΠΑΤΡΕΥΣ"

L. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΝ. ΜΑΓΚΑΦΑΣ [ΙΔΡΥΤΙΚΟΣ] λ.έ.: 2008-9 και 2009-10

L.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ λ.έ.: 2010-11

L.ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ λ.έ.: 2011-12 (και ήδη εκ νέου εκλεγμένος και για το λ.έ. 2012-13)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΟΣΜΙΟΥ ΥΦΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.