Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ



Η επίσημη ονομασία των LIONS είναι Διεθνής Οργάνωση Λεσχών LIONS. Αυτό υπονοεί ότι η Οργάνωση αποτελείται από ξεχωριστές, αυτοδιοικούμενες Λέσχες.

Μάλιστα κάθε Λέσχη λαμβάνει και διακριτική ονομασία με την ίδρυσή της. Είναι δε άγραφη παράδοση διεθνώς στους LIONS κάθε Λέσχη να υιοθετεί ένα σύμβολο με την ίδρυσή της. Το σύμβολο αυτό αποτυπώνεται σε μικρά Λαβαράκια, τα οποία στη «λαϊονική» μας διάλεκτο έχουν επικρατήσει να λέγονται banners [μπάνερς] (από το λατινικό bandum και το μεταγενέστερο βυζαντινό βάνδον = σημαία).

Τα banners αυτά δίνονται αυτοδικαίως σε όλα τα Μέλη της Λέσχης, στους Αξιωματούχους του Θέματος που επισκέπτονται επισήμως τη Λέσχη, στους συνεργάτες της Λέσχης ή όπου αλλού αποφασίσει η Ολομέλεια. Επίσης είθισται, όταν εκπρόσωποι άλλων Λεσχών βρεθούν σε εκδήλωση της Λέσχης, ή όταν η Λέσχη στείλει εκπρόσωπό της σε άλλη Λέσχη (και εφόσον δεν έχουν ανταλλαγεί παλαιότερα banners μεταξύ των Λεσχών), να ανταλλάσσονται επίσημα τα banners των Λεσχών αυτών.

Το Banner της Λέσχης μας το φιλοτέχνησε πρόθυμα ο L. Τ. Μορφέσης, αξιωματούχος της Λέσχης και εμπνευσμένος καλλιτέχνης. Ο L.Μορφέσης δημιούργησε μια συμβολική σύνθεση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εραλδικό έμβλημα της Λέσχης.

Στο κέντρο της σύνθεσης δεσπόζει σε πρώτο επίπεδο, ανοικτός χειρόγραφος κώδικας. Ο κώδικας παραπέμπει συμβολικά στον Βυζαντινό λόγιο, βιβλιόφιλο και συλλέκτη, τον Πατρέα Αρχιεπίσκοπο Καισαρίας Μικράς Ασίας Αρέθα, του οποίου το όνομα τιμητικά φέρει η Λέσχη μας.

Επί του κώδικα έχει χαραχθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον Ύμνο του Αριστοτέλους στην Αρετή! «Αρετά πολύμοχθε γένει βροτείω, θήραμα κάλλιστον βίω…». Από τα ομηρικά έπη είναι γνωστή η αντίληψη της Αρετής ως χαρακτηριστικού του ανδρικού φύλου (πολεμική αρετή). Στα δε λατινικά η σύνδεση αυτή είναι αμεσότατη, αφού virtus –virtudinis σημαίνει αρετή και vir – viri σημαίνει άνδρας. Με το παράθεμα αυτό συμβολίζεται, τόσο ο αμιγώς ανδρώος χαρακτήρας της Λέσχης, όσο και ο ιδεώδης στόχος των Μελών, τα οποία με τη συμμετοχή τους στη Λέσχη επιδιώκουν την ηθική τους βελτίωση και τελικώς την κατάκτηση της Αρετής.

Κάτω από τον κώδικα έχουν τοποθετηθεί σε εραλδική αντίθεση διασταυρούμενες πέννες γραφής. Αυτές παραπέμπουν και πάλι στο λόγιο χαρακτήρα του Αρχιεπισκόπου Αρέθα, όμως ταυτόχρονα συμβολίζουν την φιλοπρόοδη και λόγιο διάθεση της Λέσχης μας, η οποία ενίοτε θα λειτουργεί και ως συντροφιά με επιστημονικά ενδιαφέροντα.

Σε δεύτερο επίπεδο και ακριβώς πίσω από τον ανοικτό κώδικα, βρίσκεται σχέδιο των ορίων του Νομού Αχαΐας και στο σημείο όπου ευρίσκεται γεωγραφικώς η Πάτρα, έχει σημειωθεί το όνομά της. Έτσι καταδεικνύεται η έδρα της Λέσχης (Πάτρα), αλλά και τα όρια δράσης της (Νομός Αχαΐας).

Η σύνθεση περιβάλλεται στο σύνολό της από κλειστή άλυσο, σε μια προσπάθεια συμβολισμού της ενότητας των Μελών, της ισχύος της Λέσχης εν συνόλω, αλλά και της ηθικής δέσμευσης των Μελών της να υλοποιήσουν τους ευγενείς στόχους που εξ αρχής τέθηκαν.

Όλη η σύνθεση έχει τεθεί επί πορφυρού φόντου, ο οποίος με την σειρά του συμβολίζει τη μαχητικότητα και το πάθος των Μελών για προσφορά, την ευγένεια των προθέσεων και των στόχων της Λέσχης και την δόξα του Βυζαντίου, στα χρόνια του οποίου έζησε και δημιούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Καισαρίας Αρέθας ο Πατρεύς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΟΣΜΙΟΥ ΥΦΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.