Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ http://www.lionsclubs117.gr/ :

Με σκέψη και προβληματισμό ξαναδιάβασα το παρακάτω πόνημα, που το είχα γράψει την χρονιά που ήμουν Κυβερνήτης. Καθώς το θεωρώ και σήμερα επίκαιρο, αποφάσισα να το ξαναδημοσιεύσω, κάνοντας μόνο λίγες αλλαγές. Επειδή όμως απευθύνομαι στους μελλοντικούς μας ηγέτες, θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω το δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο.

Φίλες και φίλοι μου υποψήφιοι.

Δύο είναι οι τρόποι για να φθάσετε να διεκδικήσετε μια Κυβερνεία :
Στην πρώτη περίπτωση, ένα σύνολο καλών Lions, που νοιάζονται για την πρόοδο και την ανέλιξη του Λαϊονισμού, έχουν σταθμίσει και αναγνωρίσει την προσωπικότητα σας, την κοινωνική σας καταξίωση, την Λαϊονική σας προσφορά, τις ηγετικές σας ικανότητες, την έξωθεν καλή σας μαρτυρία, την βαθειά γνώση σας για τον Λαϊονισμό και την πετυχημένη σας θητεία στα διάφορα αξιώματα που υπηρετήσατε. Κρίνουν ότι ο Λαϊονισμός σας έχει ανάγκη και σας κάνουν την σχετική πρόταση. Ευνόητο είναι πως στέκονται δίπλα σας και κατά την διάρκεια της προεκλογικής σας προσπάθειας, αλλά και κατά την διάρκεια της θητείας σας και σας συμπαραστέκονται ποικιλοτρόπως.
Ο δέυτερος τρόπος είναι να το αποφασίσετε εσείς οι ίδιοι, σταθμίζοντας όλες σας τις δυνατότητες. Για την περίπτωση αυτή, έγραψα κυρίως τα παρακάτω.

Φίλες και φίλοι μου,

Το γεγονός ότι φθάσατε και μάλιστα με επιτυχία στο αξίωμα του Προέδρου Ζώνης η και Περιοχής, ας μη σας κάνει να πιστεύετε πως το αμέσως επόμενο, είναι εκείνο του Κυβερνήτη. Η απόσταση των σκαλοπατιών είναι τεράστια. Η διαφορά του επιτελικού και του εκτελεστικού ατόμου, είναι επίσης τεράστια.
Η διοίκηση, η απόλυτη ευθύνη για τα πάντα, το γεγονός ότι ολόκληρο το Θέμα, εξαρτά εν πολλοίς την πορεία και την επιτυχία του, από τους δικούς σας χειρισμούς και τις δικές σας αποφάσεις, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Πολλοί σοφοί Lions, μόλις εξάντλησαν την Λαϊονική ιεραρχία και έφθασαν σε ανώτερες Λαϊονικές θέσεις, πλην εκείνων του Αντικυβερνήτη και του Κυβερνήτη, έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων τους, ξαναέγιναν απλοί Lions στις Λέσχες τους και διατήρησαν την γενική εκτίμηση.
Το πρόβλημα δημιουργείται από εκείνους τους άλλους, που υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες τους, ονειρεύονται Κυβερνητικούς θώκους και εξουσίες, πάνω από τις φυσικές αλλά και τις πνευματικές τους ικανότητες. Αυτοί, για να θυμηθώ τα λόγια του αγαπητού μου φίλου, Δημήτρη Χαραμή, θα πρέπει να έχουν μπροστά τους, έναν καθρέφτη και μια ζυγαριά.
Γιατί, η αυτογνωσία δυστυχώς δεν είναι μια αρετή που την διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι.
Τα προσόντα για την θέση του Κυβερνήτη, χωρίζονται στα τυπικά και στα ουσιαστικά.
Και τα μεν τυπικά, τα διαθέτουν σήμερα πάρα πολλοί Lions, ενώ αναφέρονται σαφώς και στο Διεθνές Καταστατικό. Απομένουν λοιπόν τα ουσιαστικά και σ' αυτά θα αναφερθούμε. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα και εξαρτώνται από το πρίσμα κάτω από το οποίο ο καθένας θέλει να τα βλέπει. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να αναλύσουμε αυτά τα προσόντα, στα οποία πιστεύει η μεγάλη, η υγιής, η πολύτιμη Λαϊονική μας πλειοψηφία.
Βασική και σημαντικότερη προϋπόθεση είναι βεβαίως η άριστη γνώση του Λαϊονισμού. Μια γνώση που δεν αποκτιέται μόνο από την εμπειρία, αλλά και από την συνεχή μελέτη καθώς και από την συχνή συμμετοχή σε παντός είδους σεμινάρια, όπως και σε Εθνικά, Ευρωπαϊκά, η και Διεθνή Συνέδρια και Fora.
Aπαραίτητες προϋποθέσεις ακόμα είναι : H ευφράδεια του λόγου, η σχετική ευστροφία και η ικανότητα να αντιμετωπίζει κανείς διάφορους αμφισβητίες, δημοσιογράφους και εκπροσώπους των ΜΜΕ, που δεν μας πλησιάζουν πάντοτε με τις καλύτερες των προθέσεων.Σημαντική εγκυκλοπαιδική μόρφωση και ει δυνατό και ανωτέρα τοιαύτη. Ας μην ξεχνάμε, πως σήμερα στις τάξεις μας υπάρχουν εξαίρετοι επιστήμονες που επιθυμούν να βλέπουν τον ηγέτη τους, τουλάχιστο ως ίσο τους. Η κοινωνική μόρφωση, ο σεβασμός από τον περίγυρο του και φυσικά η πλήρης γνώση των κανόνων της καλής συμπεριφοράς είναι στοιχεία που οφείλει να τα έχει ο κάθε επίδοξος ηγέτης. Απαραίτητη ακόμα είναι η δυνατότητα της επιλογής των σωστών συνεργατών και παράλληλα η ευκολία για να διακρίνει τους πραγματικά ικανούς από τους αυλοκόλακες.Γιατί, αυτοί οι τελευταίοι, αρχίζουν σαν τις μέλισσες να περιβάλλουν ακόμα και αυτούς που πολύ αμυδρά στο μέλλον, διαφαίνεται πως θα διεκδικήσουν την Κυβερνεία.
Ο Κυβερνήτης πρέπει να μπορεί να ποδηγετεί χωρίς να δυναστεύει, να εμψυχώνει χωρίς να αγχώνει, να αναθέτει στους ειδικούς τις πρέπουσες εργασίες, να ξέρει να λέει ευχαριστώ και φυσικά να έχει οράματα και στόχους. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ έναν ηγέτη που ξεκινά την θητεία του χωρίς στόχους και που ψάχνεται στον δρόμο, να δεί που πάει.
Αλλοίμονο επίσης, αν ο ηγέτης δεν έχει την ικανότητα να μεταδώσει αυτούς τους στόχους και τα μηνύματα στους συνεργάτες του. Και αλλοίμονο τέλος, αν δεν παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, με διακριτικότητα βέβαια, αλλά και με μάτι άγρυπνο και ενδιαφέρον συνεχές.
Η υπομονή αλλά και η επιείκεια είναι μέγιστα χαρακτηριστικά του Lion αρχηγού, όπως και ο συνδιασμός δυναμισμού και σωφροσύνης. Ο λόγος του θα πρέπει να είναι πυκνός και συνοπτικός, χωρίς φανταχτερά σχήματα που οδηγούν στο πλάνεμα της ομάδας.

Αγαπητές και αγαπητοί υποψήφιοι,

Η χρονιά που ονειρεύεστε, πιθανώς θα είναι μια από τις πιό σημαντικές της ζωής σας.
Είναι δεδομένο ότι θα κουραστείτε πολύ. Θα αφιερώσετε ατέλειωτες ώρες προγραμματισμού, συναντήσεων, συσκέψεων και σκέψεων. Όσο υψηλότεροι θα είναι οι στόχοι σας, τόσο λιγότερος θα είναι ο ύπνος σας. Δεν θα λήψουν οι χαρές, κυρίως αν δείτε τα οράματα σας να πραγματοποιούνται.
Οι Προηγούμενοι Κυβερνήτες, είναι πράγματι, μια ομάδα ανθρώπων, εξαιρετικά χρήσιμη. Οι περισσότεροι απ'αυτούς διαθέτουν και εμπειρία και γνώση και έχουν πάντοτε την καλή διάθεση, να στηρίξουν ένα νέο Κυβερνήτη.
Να έχετε όμως πάντοτε κατά νού, πως την ευθύνη των αποφάσεων την έχετε εσείς και πως το τιμόνι, το κρατάτε μόνοι σας. Η υπομονή σας θα πρέπει να είναι ανεξάντλητη, όπως και η αγάπη σας προς όλους. Για τον Κυβερνήτη, δεν υπάρχουν οι δικοί του και οι άλλοι. Ούτε Λέσχες δικές του και αντίθετες. Ο Κυβερνήτης τους δέχεται όλους, τους εκτιμά όλους και φροντίζει για όλους. Τότε μόνο μπορεί να απαιτεί και από τα μέλη εκτίμηση, φροντίδα και αγάπη. Κουβέντες του τύπου Άσε να γίνω Κυβερνήτης και να δείς τί θα τους κάνω..”, είναι αστείες και ουδόλως τιμούν αυτούς που τις λένε.
Ο σωστός Κυβερνήτης δεν ξέρει μόνο να μιλά. Κυρίως ξέρει να ακούει. Όπως και ο κάθε σωστός άνθρωπος. Σιγά σιγά κερδίζει την αποδοχή και τον σεβασμό όλων των μελών της Οργάνωσης, χωρίς φανφάρες και κομπορρημοσύνες. Δεν χρειάζεται να τονίζει και να διαλαλεί τα προσόντα του. Ας αφήσει τους άλλους να τα εκτιμήσουν. Δεν θα ισχυριστώ φυσικά, πως ο Κυβερνήτης δεν είναι κι' αυτός άνθρωπος, που φέρει τις αδυναμίες και τα χαρακτηριστικά όλων των ανθρώπων. Όμως, αυτός που διοικεί μια ομάδα ανθρώπων με υψηλά ιδανικά, οφείλει να έχει αυτό το κάτι άλλο, που θα τον διακρίνει ως ένα σημείο, από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που διοικεί.

Τελειώνοντας αυτές τις σκέψεις μου, θα ήθελα να επισημάνω τούτο :

Φιλες και φίλοι μου υποψήφιοι,

Θυμηθείτε πως σε ένα χώρο όπως είναι ο Λαϊονισμός, οι προεκλογικοί αγώνες πρέπει να δίνονται με ευπρέπεια και η νίκη να κατακτάται Λαϊονικά. Ρίποι και κτυπήματα κάτω από την μέση, δεν κάνουν καλό σε κανένα και κυρίως σε εσάς. Άλλωστε μη ξεχνάτε πως η πλειοψηφία σπάνια λαθεύει, αλλά είναι και σε θέση να σας κρίνει σωστά.

Καλή επιτυχία στον αγώνα σας.

Χάρη Ζαχαριάδου PCC.

1 σχόλιο:

  1. Σκεφθείτε. Αν κάθε Lion, πριν απευθύνει πρόσκληση σε κάποιον φίλο για να γίνει μέλος, διερωτάτο σκεπτόμενος με τον εαυτό του: "Ο φίλος μου, που πρόκειται να καλέσω στη Λέσχη, κάνει για Πρόεδρος της Λέσχης; Είναι κατάλληλος για Κυβερνήτης;" Με βάση αυτό το κριτήριο, μόνο άτομα απολύτως άξια για ηγεσία θα έρχονταν στον Λαϊονισμό. Γιατί, αν δεν λειτουργήσουμε έτσι, σκεφθείτε, τι θα πείτε στον φίλο σας που εσείς καλέσατε στη Λέσχη, όταν κάποτε από ευγενή φιλοδοξία, σας εκμυστηρευθεί ότι θέλει να διεκδικήσει την Προεδρία; Θα του πείτε ότι δεν κάνει; Δεν είναι άδικο;

    Για μένα κάθε Μέλος μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για όλα τα αξιώματα, και το σπουδαιότερο, πρέπει να είναι μέλος άξιο για όλα τα αξιώματα. Άρα καταλήγουμε και πάλι στην προσοχή που πρέπει όλοι μας να επιδεικνύουμε πριν καλέσουμε κάποιο υποψήφιο μέλος στην Ολομέλεια της Λέσχης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΟΣΜΙΟΥ ΥΦΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.