Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ


Εδώ και περίπου ένα μήνα, έλαβα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – και όπως πληροφορήθηκα αργότερα - έλαβαν και αρκετοί Πρόεδροι Λεσχών στον ελλαδικό χώρο μία επιστολή από τον Τούρκο ομόλογό μας L. Nadide Gürcüoğlu, Πρόεδρο του Lions Club Anadolu με έδρα την Άγκυρα. Στην επιστολή αυτή ο L. Gürcüoğlu μας ζητάει συνεργασία, ή πιο συγκεκριμένα «συμμαρτυρία» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιστολή έχει ως εξής:


Dear President,

We, as Ankara Anadolu Lions Club-Turkey (MD 118), would like to cooperate with a Lions Club from Greece for a European Union Project about culture and/or art.

” The aim of IPA assistance to Turkey is to support the EU pre-accession strategy adopted in the conclusions of the European Council of December 2004, and corresponds to three objectives: progress towards fully meeting the Copenhagen political criteria, adoption and implementation of the acquis
communautaire, and promotion of an EU-Turkey Civil Society Dialogue.

As a continuation of the above mentioned project of Promotion of the CivilSociety Dialogue between European Union and Turkey, the project titled:
Promotion of the Civil Society Dialogue between European Union and Turkey-II (CSD - II) is included in 2007 Programming under IPA. The overall objective of this Project is to ensure a better knowledge and understanding of Turkey within the European Union, including the values on which it is founded, its
functioning and policies as well as Turkish history and culture, thusallowing for a better awareness of the opportunities and challenges of future enlargement.

The Project provides the implementation of three Grant Schemes amounting to 4.2 Million Euros and aiming at establishing a framework for cooperation; supporting the establishment of partnerships; and promoting dialogue between the civil societies of Turkish and EU counterparts on Culture and Arts;

İf you would like to cooperate with us you informed me please.We will to determine this project together.Thank you.

Best Regards
Nadide Gürcüoğlu
President of Anadolu Lions Club


Σήμερα ωστόσο έγινα δυστυχώς έμμεσος μάρτυρας ενός απαράδεκτου γεγονότος, το οποίο εκθέτει για μία ακόμη φορά το τουρκικό κράτος, τους φορείς πολιτισμού του και την σύγχρονη Τουρκία στο σύνολό της. Το τραγικό γεγονός μπορείτε να δείτε και εσείς στο youtube: http://www.youtube.com/watch?v=JhH2KXHmdF4

Επίσης το περιστατικό μεταδίδεται ως εξής από το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων www.amen.gr:

Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων προσκυνητών στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, από την μία, και της Τουρκάλας διευθύντριας του χώρου, ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, από την άλλη.

Μεταξύ των προσκυνητών ήταν o νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου, Στέλιος Παπαθεμελής, ο ομογενής βουλευτής στην Ρωσική Δούμα Ιβάν Σαββίδης και Έλληνες και Ρώσοι ορθόδοξοι ιερείς.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι προσκυνητές προσπάθησαν να κάνουν μία παράκληση σε χώρο έξω από τη Μονή. Όπως επιβάλλει ο τουρκικός νόμος, οι ορθόδοξοι ιερείς φορούσαν πολιτικά ενδύματα και όχι άμφια.

Όμως όταν έφτασαν στον χώρο της τελετής, ο ιερέας του Πατριαρχείου, π. Βησσαρίων Κομζιάς, φόρεσε ράσο και πετραχήλι προκειμένου να τελέσει την παράκληση.

Εκείνη την στιγμή εμφανίσθηκε η διευθύντρια του Μουσείου κυρία Γιλμαζέρ, συνοδευόμενη από έναν αστυνομικό και ζήτησε να διακόψουν την τελετή. «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να κάνετε τελετή, δεν επιτρέπεται. Εδώ ισχύει ο νόμος της Τουρκίας» είπε η υπεύθυνη του χώρου και επιχείρησε να απομακρύνει ένα κερί που έκαιγε μπροστά από την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, αντίγραφο του ιερότερου κειμηλίου του Ποντιακού ελληνισμού, που μετέφερε ο κ. Ιβάν Σαββίδης. Την εικόνα παρέλαβε χθες, στο νέο Ναό της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, από τα χέρια του μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Οι προσκυνητές αντέδρασαν και προσπάθησαν να πάρουν το κερί από τα χέρια της κ. Γιλμαζέρ η οποία την ίδια στιγμή έκλεινε τα στόματα όσων έψελναν προκειμένου να τους αποτρέψει να τελέσουν την παράκληση.

«Που γράφει ότι απαγορεύεται; Δεν είναι ελεύθερος ο αέρας που αναπνέουμε;» διερωτήθηκε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης ο οποίος μαζί με άλλους προσκυνητές έψαλε το «Τω Υπερμάχω» και τον Εθνικό Ύμνο.

Τελικά το επεισόδιο έληξε, η τελετή δεν ολοκληρώθηκε και οι πιστοί αποχώρησαν βαθύτατα ενοχλημένοι, πάντοτε υπό το άγρυπνο βλέμμα των Αρχών.


Δεν είμαι ασφαλώς σε θέση να γνωρίζω, αν οι προσκυνητές είχαν λάβει άδεια, ή αν απαγορεύεται από τον τουρκικό νόμο να εκτελούνται πράξεις λατρείας σε μουσειακούς χώρους. Όμως, αφού πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και δη γείτονες Έλληνες θέλησαν να ικανοποιήσουν το θρησκευτικό τους αίσθημα, σε μια περιοχή μεγάλης θρησκευτικής, ιστορικής και συναισθηματικής αξίας, όπως η Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, δεν θα ήταν και τόσο δύσκολο οι Τούρκοι αρμόδιοι να επιδείξουν ανοχή και πνεύμα φιλοξενίας. Άλλωστε τι το επίφοβο για την χώρα θα μπορούσε να συμβεί;

Η Τουρκία είναι μια ισχυρή, μεγάλη και σύγχρονη χώρα. Η αυτοπεποίθησή της δεν δικαιολογεί σε καμμία περίπτωση τέτοιες ακραίες αντιδράσεις. Δυστυχώς όμως, καθώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, η γείτων απέχει ακόμη μακράν πολιτισμικώς και κοινωνικώς από την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν ξέρω, αν είναι φρόνιμο ο αδελφός Πρόεδρος του Anadolu Club να ζητά συνεργασία σε αυτό το επίπεδο.

Ορθότερο θα ήταν οι αδελφοί Lions της Τουρκίας να προσπαθήσουν μέσα από τις δράσεις τους να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας τους, όπως ευφυώς πράττει ο πρωθυπουργός Ερντοάν, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας, τόσο του τουρκικού κατεστημένου και του κράτους, όσον δυστυχώς και των ίδιων των Τούρκων πολιτών, με τους οποίους δεν έχουμε πλέον ως λαός τίποτε να χωρίσουμε, αλλ’ αντιθέτως το κοινό μέλλον μας είναι η συνεργασία και η ευγενής άμιλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΟΣΜΙΟΥ ΥΦΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.