Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

L.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ο ζωντανός μύθος του ελλαδοκυπριακού Λαϊονισμού



Προηγούμενος Διεθνής Σύμβουλος

Κατάγεται από το Αγρίνιο (Οικογένεια Σκαλτσοδήμου) και μεγάλωσε στο Μαρούσι.
Είναι Πολιτικός Μηχανικός Διπλ. ΕΜΠ (1951) και Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Διπλ. ΕΜΠ (1959). Διετέλεσε Εντεταλμένος Επιμελητής στο ΕΜΠ.
Από τους λίγους Πρωτεργάτες της ΔΕΗ (το 1951,τότε Εbasco), απ’όπου και απεχώρησε το 1979, ως Ανώτατο Στέλεχος.

Το 1954, απεστάλη στις ΗΠΑ, ως Υπότροφος της Ελληνικής Κυβερνήσεως και της Ebasco μετεκπαιδευθείς στους υπό ανάπτυξη τότε στην Ελλάδα, τομείς ηλεκτρικής ενέργειας, Διανομής και Μεταφοράς, καθώς και Οργανώσεως και Διοικήσεως Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Σχέσεων, στη Νέα Υόρκη, Chicago, Florida, Pittsburgh,κ.α.

Υπηρέτησε στον Στρατό,1947-1950, ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού στη γραμμή των πρόσω (571 Τ.Π. και 36 Ορεινή Ταξιαρχία ) και ως Σύνδεσμος-Διερμηνεύς, με τις αγγλικές και αμερικανικές στρατιωτικές αποστολές στην Ελλάδα.

Κατά τις εκλογές για την ανάδειξη της Διοικήσεως του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας το 1964, εξελέγη πρώτος σε ψήφους, στη Διοίκηση του Τ.Ε.Ε., Σύμβουλος στη Διοικούσα Επιτροπή,μέχρι τον Απρίλη του 1967 που η Διοίκηση καταργήθηκε. Στο ΤΕΕ, ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και του είχε ανατεθεί η εκπροσώπηση του ΤΕΕ σε διεθνή Συνέδρια και συναντήσεις, με αυτή δε τη θέση, έλαβε μέρος, στα διεθνή συνέδρια Αυτομάτου Ελέγχου και Ενεργείας, στη Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Παρίσι Λονδίνο, Τόκυο, Ν.Υόρκη, Χάϊφα,κ.α.,όπου και παρουσίασε τις θέσεις του ΤΕΕ και αποκατέστησε τις πολύ εποικοδομητικές συνδέσεις των ελλήνων μηχανικών με τις διεθνείς αυτές επιστημονικές οργανώσεις.

Είναι Μέλος πολλών διεθνών Οργανισμών, όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Διαβρώσεως, Σκυροδέματος,
CIGRE, προνομιούχο μέλος της IFAC,κλπ.

Έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες και έχει δώσει πολλές διαλέξεις αλλά και πάρει μέρος σε σημαντικές δημόσιες συζητήσεις και συμπόσια, όχι μόνον επί τεχνικών θεμάτων, αλλά ιδιαίτερα, όπου και ασχολήθηκε, όσον αφορά την επίδραση της τεχνολογικής εξελίξεως σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, επί του ανθρωπίνου παράγοντος και των αναγκαίων διεργασιών μετασχηματισμού της προσφερόμενης εργασίας και των διανθρώπινων σχέσεων, γενικότερα, στη κοινωνία.

Θέλησε απαρχής, να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο και τον συνάνθρωπο, όχι μέσω πολιτικών κομμάτων και μηχανισμών, αλλά μέσω της Διεθνούς Οργανώσεως των Lions, στην οποίαν και έγινε μέλος το 1954 στην Florida , το δε 1955, ίδρυσε με άλλους την πρώτη Λέσχη στην Αθήνα. Το 1971, υπήρχαν στην Ελλάδα και την Κύπρο, μόνο 9 Λέσχες και το Θέμα 117 Ελλάδος-Κύπρου ήταν Προσωρινό και δεν εδικαιούτο να εκλέγει τον Κυβερνήτη του. Ο Διεθνής τότε Πρόεδρος Uplinger τον διόρισε Κυβερνήτη (1971-72).

Έβαλε στόχο του τη δημιουργία Αυτόνομου Θέματος, ώστε να είναι σε θέση το Θέμα, αντί να του διορίζουν οι Διεθνείς τον Κυβερνήτη του, να τον εκλέγει μόνο του, κάτι για το οποίο τότε χρειάζονταν 20 Λέσχες. Έκανε αυτές τις 20 Λέσχες, τον πρώτο χρόνο, αλλά τότε το όριο των 20 λεσχών, ανέβηκε στις 30.

Αναδιορίστηκε Κυβερνήτης 1972-73, έκανε ακόμα 10 Λέσχες και για το 1973-74, υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος Κυβερνήτης Ελλάδος-Κύπρου.

Ο Ελληνοκυπριακός λαϊονισμός, με τις 114 σήμερα Λέσχες, χωρίς καμία υπερβολή δεν θα υπήρχε,εάν τότε δεν είχαν αναληφθεί οι τόσον πρωτοποριακές και έξω από κάθε κατεστημένη αντίληψη πρωτοβουλίες του L. Καλαντζόπουλου.

Το 1991,στο Εθνικό Συνέδριο του Θέματος 117, στην Αθήνα, εξελέγη ως υποψήφιος Διεθνής Σύμβουλος, για τη διετία 1993-95, από τους εκεί εκλέκτορες, με μεγάλη πλειοψηφία.

Η εκλογή του επικυρώθηκε ακολούθως στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Genova, ενώ στο Διεθνές Συνέδριο της Οργανώσεως, στη Minneapolis των ΗΠΑ, εξελέγη International Director (Διεθνής Σύμβουλος), για τη διετία 1993-95, από 38 000 εκλέκτορες, από 184 χώρες.

Κατά τη μακρά λαϊονική του θητεία προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει όχι μόνον στον εθνικό μας χώρο, αλλά και στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή χώρο. Όχι μόνο ως International Director ,αλλά και ύστερα ,ως ο ανώτατος διεθνής ηγέτης
Past International Director (αξίωμα απ’όπου εκλέγονται οι Διεθνείς Πρόεδροι), μετέχει ενεργά σε όλα τα όργανα και διεργασίες, τόσον στην Ευρώπη, όσον και στον Διεθνή χώρο.

Έχει ενεργά λάβει μέρος σε πάνω 25 Διεθνή και πάνω από 30 Ευρωπαϊκά Συνέδρια και Προσυνέδρια, προεδρεύων σε Επιτροπές και Σεμινάρια, ήταν δε σε αυτά ο Κύριος Εισηγητής επί σημαντικών Κοινωνικών και Λαϊονικών θεμάτων.

Μεταξύ πολλών άλλων, είχε αναπτύξει θέματα όπως :
"O Ρόλος των Προηγουμένων Κυβερνητών, O ιδιαίτερος Ρόλος της Ηγεσίας στους Λάιονς,
Η Προσφορά μας, ως Πολιτών στις Κοινωνίες, Η προσπάθεια για μια Ομοιόμορφη Ποιότητα Ζωής, Τα Προβλήματα Κακομεταχείρισης των Παιδιών" και πολλά άλλα.

Ως Διεθνής Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Λεσχών και Θεμάτων του Διεθνούς Συμβουλίου, είχε εισηγηθεί τις νέες βασικές καταστατικές διατάξεις, οι οποίες ενεκρίθησαν στη Σεούλ και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Λάιονς στις Νέες Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ήταν δε εκείνος που πρώτος ανέπτυξε Λέσχες στη Μόσχα και αλλού.

Ήταν ο Υπεύθυνος Οργανωτής, ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλίου, στα πρώτα Σεμινάρια Ηγεσίας που έγιναν στη Μόσχα και στο BLED.

Επί σειρά ετών ηγείτο των αντιπροσωπειών μας στα Μεσογειακά Συνέδρια, όπου με τις εύστοχες εισηγήσεις του και με τη βοήθεια του Καθηγητή Νεοκλή Σαρρή, αντιμετώπιζε την ανθελληνική προπαγάνδα των Τούρκων, κ.α.

Από το 1990, μετά ως Διεθνής Σύμβουλος 1993-95 και ακολούθως μέχρι και σήμερα ακόμα , ενεργά και πρωτοποριακά αντιμετώπισε πάντα και αντιμετωπίζει εύστοχα και επιτυχημένα, το καυτό πρόβλημα των τουρκοκυπριακών Λεσχών Λάιονς στη Κύπρο, με τις σωστές παρεμβάσεις του στη Διεθνή μας Οργάνωση.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός , όπως προκύπτει από όλα τα υφιστάμενα γραπτά και άλλα στοιχεία, ότι πραγματικά έχει αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ζωής του και δραστηριότητας, στη Κύπρο και στα εθνικά μας θέματα.

Στον Διεθνή Χώρο, έχει παραστεί και συνεχίζει να παρίσταται ως Διεθνής Παρατηρητής, εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλίου, σε πολλές χώρες, μακρινές και κοντινές.
Είναι πάνω από 50 οι χώρες αυτές.

Εκεί, κυματίζει και τιμάται πάντοτε η σημαία μας και ανακρούεται ο Εθνικός μας Ύμνος, παρίστανται δε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη ή και αρχηγοί κρατών, όπως ήταν στη Taiwan, ή άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ήταν στο Λουξεμβούργο όπου καθόταν δίπλα του, με σεβασμό γι’αυτό που εκπροσωπούσε, γιατί ήταν ένας απλούς λάϊον, ο μόλις τότε αναλαβών το αξίωμά του, JACK SANTER, που στην προσφώνησή του, είχε πεί: “τέτοιους πρεσβευτές θα πρέπει να στέλνει η χώρα σου”.

Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 25 Διεθνή Συνέδρια, Ευρωπαϊκά και Ασιατικά Συνέδρια και Fora και έχει τιμηθεί με πολλές ανώτατες διακρίσεις, Διεθνούς Ηγέτη, 14 Presidential Awards, Melvin Jones Fellow και την Ανωτάτη Διάκριση που απονέμεται σε πολύ λίγους ανά τον κόσμο, το Ambassador of Good Will.

Εξακολουθεί να εργάζεται ως μηχανικός , είναι πραγματογνώμων του ΤΕΕ και Δικαστικός Πραγματογνώμων,καθώς και στον πίνακα Διαιτητών του ΤΕΕ.

Ομιλεί απταίστως αγγλικά και Γαλλικά, και πολύ καλά, Ιταλικά και Γερμανικά.
Είναι παντρεμένος με τη Δώρα και έχουν έναν γιό τον Νίκο, Αρχιτέκτονα,
μια κόρη τη Σοφία, Οικονομολόγο και πέντε (5) εγγόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΟΣΜΙΟΥ ΥΦΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.